Acasă » 2011 » Septembrie » 12

Scriitorul Alexei Mateevici spunea: „Limba noastră-i o comoara în adâncuri înfundată”. Limba română a rămas un mister pentru mulţi, însă cu ajutorul acestui material puteţi descifra câteva dintre tainele ei.




Cele mai lungi cuvinte din limba română:

ELECTROGLOTOSPECTROGRAFIE (25 de caractere)

DICLORDIFENILTRICLORMETILMETAN (termen medical – 30 de litere)

GASTROPILORODUODENOJEJUNOSTOMIE (31 de litere)

ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITĂ (32 de litere)

DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZĂ (36 de litere)

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză (44 de litere)
Cel mai lung cuvânt alcătuit numai din vocale: „Uiuiu” – chiot de bucurie.
Cel mai lung cuvânt care conţine o singură consoană: „Acioaiei”.
Cel mai lung cuvânt care conţine numai două vocale: „Transplant”.
Cel mai lung cuvânt care începe şi se termină cu o voc ... Citeşte mai departe »
Vizitări: 549 | Data: 12.09.2011 | Reiting: 5.0/1 | Comentarii (0)

Un studiu recent releva faptul ca femeile fumatoare sunt cu 25 % mai predispuse la afectiuni ale inimii decat barbatii, iar riscul creste cu 2 % in fiecare an, unul dintre motive fiind ca organismul acestora extrage o cantitate mai mare de substante toxice dintr-o tigara.




Fumatul este o problema de sanatate publica importanta si o epidemie globala, mai mult de un miliard de persoane fumand zilnic in toata lumea.Femeile fumatoare prezinta un risc mai mare de imbolnaviri ale inimii, mai ales in contextul in care numarul fumatoarelor creste de la an la an, sustin reprezentantii Centrului National pentru Renuntare la Fumat.La nivel mondial, desi se considera ca fumatul este o boala a barbatilor, femeile "recupereaza” rapid, existand deja 220 de milioane de femei fumatoare.

Fumatul este o cauza reala a multiple forme de cancer la femei, iar numarul femeilor care se imbolnavesc si mor din ca ... Citeşte mai departe »
Vizitări: 556 | Data: 12.09.2011 | Reiting: 0.0/0 | Comentarii (0)

Ai incredere in instinctul tau atunci cand iei o decizie, variantele urmatoare pot fi gresite daca le iei in calcul. Cel putin asta incearca oamenii de stiinta sa ne convinga.


Conform unui studiu realizat la Universitatea Alberta din Canada, cercetatorii incearca sa ne convinga ca prima decizie pe care o luam in cazul unui scop propus este cea corecta.

Sarah Moore de la Universitatea Alberta si colegi de la Universitatile Duke si Cornell sustin ca sentimentele inconstiente despre influenta obiectelor din mediul inconjurator influenteaza scopul pe lunga durata.

Studiul lor arata cum subconstientul raspunde la scopul propus initial, dar si cum acesta continua sa influenteze deciziile ulterioare in ce priveste tinta dorita, si care au posibilitatea sa nu se transforme in succese.

"In ultimii ani, am identificat cateva idei ce apartin lui Sigmund Freud referitoare la ... Citeşte mai departe »
Vizitări: 492 | Data: 12.09.2011 | Reiting: 0.0/0 | Comentarii (0)

Fosile ale unui hominid apartinand speciei Australopithecus sediba au fost descoperite accidental de un baiat de 9 ani, fiul unui om de stiinta, intr-o pestera prabusita din Africa de Sud, in 2008.



De atunci, fosilele au fost analizate, iar de curand a iesit la iveala ca acestea ar fi stramosul direct al lui Homo genus, din care se trag oamenii, dupa cum se mentioneaza intr-un raport publicat de jurnalul Science.

Fosilele apartin unui adolescent de 10 – 13 ani si unei femei care avea 20 sau 30 de ani, relateaza LiveScience.

Cercetatorii au observat un amestec de trasaturi pimitive si umane, mai ales in ceea ce priveste creierul, soldurile, picioarele si mainile. Acestea din urma, mai ales, sunt cu siguranta mainile unei vietuitoare care isi faurea singura uneltele, pe care le si folosea, spun oamenii de stiinta.

Aceasta descoperire ar putea duce la rescrierea arbo ... Citeşte mai departe »

Vizitări: 606 | Data: 12.09.2011 | Reiting: 0.0/0 | Comentarii (0)