Acasă » 2009 » Noiembrie » 23 » Cariile netratate, risc pentru inimă şi stomac!
21:57
Cariile netratate, risc pentru inimă şi stomac!
Netratarea dinţilor cariaţi afectează mai ales stomacul, dar şi rinichii. În plus, un copil din doi are nevoie de aparat dentar.

Dinţii strâmbi, distanţaţi sau înghesuiţi, în special la copii, constituie una dintre cele mai importante probleme de sănătate şi nu doar de estetică dentară.

Fără tratament, aceste malformaţii provoacă boli stomacale pentru că micuţii nu mai pot mesteca mâncarea sau au dificultăţi de pronunţie. Cariile, pe de altă parte, rămân una dintre problemele majore pe care copiii de la noi le au de la vârste fragede, infecţiile generate de acestea afectând grav organismul.

Dinţi stricaţi înainte de erupţie

Cele mai frecvente probleme care apar la copii sunt cariile de biberon. Ele sunt cauzate de lichidele îndulcite pe care mulţi micuţi le consumă. „70% dintre copiii mici au carii de biberon, iar dinţii sugarului sunt afectaţi chiar înainte de a erupe”, spune stomatologul Oana Taban, directorul general al grupului de clinici Dentestet.Pentru a evita complicaţiile, evitaţi să-i daţi copilului mâncare cu biberonul înainte de culcare, ci doar în perioada mesei.

Pe lângă aceste probleme, copiii se mai pot confrunta cu înghesuiri sau spaţieri între dinţi, care pot fi ajustate cu aparate ortodontice, dar şi cu exerciţii pentru muşchii feţei la recomandarea medicului ortodont. Conform statisticilor, unul din doi copii ar avea nevoie de aparat dentar. Îndreptarea dinţilor se poate face începând de la 6 ani.

Pentru copiii mici se folosesc aparate mobile sau fixe, până la 12 ani fiind preferate cele mobile. După această vârstă se pot utiliza aparatele dentare fixe, externe sau linguale. Costurile unui aparat variază de la câteva sute de euro până la peste 2.000 de euro (cele invizibile).

Primul control dentar, la un an

Prima vizită la stomatolog ar trebui făcută în jurul vârstei de un an, pentru a putea preveni orice problemă dentară a micuţului.

„Primul dinţisor erupe pe la şase luni, însă preocuparea părintelui pentru îngrijirea dentară a copilului trebuie să înceapă înainte de apariţia dinţilor pe arcadă”, recomandă stomatologul Oana Taban. Prima vizită la medicul ortodont trebuie făcută după terminarea erupţiei dinţilor de lapte, adică în jurul vârstei de 3 ani. A doua etapă de examinare ortodontică e bine să fie făcută după ieşirea primului molar definitiv, adică la 6 ani. „Statisticile arată că 17% dintre copiii cu vârste între doi şi patru ani au avut deja carii şi 52% dintre copiii sub 8 ani”, declară Oana Taban.

Netratate, cariile pot avea repercusiuni grave asupra întregului organism. Astfel, dincauza împrăştierii bacteriilor în sânge, infecţiile dentare afectează rinichii şi articulaţiile, căile respiratorii sau chiar inima.

Ataşamente: Imagine 1
Vizualizări: 641 | Adăugat de: Irina | Tag-uri: .. | Rating: 5.4/5
Total comentarii : 1
27.11.2009

1. Petru (PetruDinga) [Material]
iaca nam sstiu plus ceva nou pe Hard


Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]