Acasă » 2009 » Aprilie » 8 » Protestele din urma alegerilor
22:48
Protestele din urma alegerilor

Proteste masive la Chişinău contra rezultatelor alegerilor parlamentare

La 7 aprilie 2009, protestele au continuat cu o mai mare amploare. Circa 30 000 de protestatari, în marea lor majoritate tineri, s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, cerînd anularea alegerilor, pe care le consideră fraudate şi repetarea scrutinului. Ulterior, protestatari s-au împărţit în două grupuri, unul rămînînd în piaţă, iar celălalt protestînd în faţa clădirilor parlamentului şi preşedinţiei. Deşi organizatorii acţiunii au îndemnat tinerii, în repetate rînduri, să nu se lase atraşi în tot felul de provocări, protestele din jurul parlamentului şi preşedinţiei au degenerat în violenţe, avînd loc altercaţii între forţele de ordine şi protestatari. Protestatarii au spart ferestrele clădirii preşedinţiei şi uşile parlamentului, au distrus zona din preajma sediului parlamentului, au ocupat ambele clădiri şi le-au vandalizat, distrugînd mobilierul, tehnica de calcul şi documente. Printre poliţişti şi protestatari se înregistrează mai mulţi răniţi. Liderii de opoziţie au încercat să potolească acţiunile violente ale protestatarilor, dar fără mare succes. Vandalizarea clădirii Parlamentului a continuat pînă seara tîrziu.

În timpul zilei, şeful staff-ului electoral al PCRM, ex-consilierul prezidenţial, Mark Tkaciuc, i-a acuzat pe cei trei lideri de opoziţie că au susţinut protestele în scopul realizării unei pretinse lovituri de stat. Aceeaşi părere a exprimat-o şi Marian Lupu, speakerul Parlamentului, care a lăsat să se înţeleagă că tentativa loviturii de stat este inspirată din România. Liderii de opoziţie au respins aceste insinuări, afirmînd că protestul tinerilor a fost unul spontan şi nu a fost organizat de către partide.

În a doua parte a zilei, liderii de opoziţie au semnat o declaraţie comună prin care solicită Comisiei Electorale Centrale să suspende totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie, ca urmare a mai multor încălcări înregistrare în ziua alegerilor. Ulterior, Vlad Filat, Dorin Chirtoacă şi Serafim Urechean au avut cîteva întrevederi cu reprezentanţii guvernării (Marian Lupu, Preşedintele Parlamentului, Prim-ministrul Zinaida Grecianîi şi Preşedintele RM Vladimir Voronin), la care au negociat un pachet comun de revendicări: contestarea rezultatele alegerilor şi repetarea alegerilor. În plus, în timpul negocierilor liderii de opoziţie au insistat să nu mai fie acuzaţi că ar fi pus la cale o lovitură de stat şi să fie asigurat dreptul cetăţenilor şi al partidelor de a verifica rezultatele alegerilor. Negocierile s-au soldat cu eşec. Către sfîrşitul zilei, Preşedintele Republicii Moldova a venit cu o adresare către populaţie, în cuprinsul căreia acuză pe liderii opoziţiei Vlad Filat, Mihai Ghimpu şi Serafim Urechean că au ales “calea crimei grave îndreptate împotriva Moldovei”. Vladimir Voronin afirmă că actuala guvernare nu va permite nimănui să încalce drepturile omului, să ignore legislaţia şi să satisfacă poftele nesăbuite ale forţelor oculte, extremiste. Liderii partidelor de opoziţie au respins aceste acuzaţii şi au venit repetat cu declaraţii prin care neagă orice implicare organizatorică în acţiunile violente şi de vandalism care au avut loc pe parcursul zilei în centrul Chişinăului.


La 6 aprilie 2009, peste 10 000 de tineri au participat la un miting de protest împotriva victoriei comuniştilor în alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 şi împotriva fraudării alegerilor de către guvernarea actuală. Mitingul s-a desfăşurat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, însă proteste au avut loc şi în faţa clădirii guvernului, parlamentului, Comisiei Electorale Centrale, oficiul central al Partidului Comuniştilor şi reşedinţa preşedintelui. Protestatarii au acuzat partidul de guvernămînt de fraudarea alegerilor, cerînd recalcularea voturilor şi repetarea scrutinului. Participanţii la protest s-au mobilizat prin internet şi SMS la apelul unui grup de iniţiativă “Sunt anti-comunist!”, format ad-hoc din cîteva organizaţii neguvernamentale, care a venit cu ideea de a organiza o manifestaţie care să declare ziua de 6 aprilie “Zi de doliu naţional”. În timpul protestului, tinerii au scandat lozinci “Jos Comuniştii!”, “Vrem alegeri repetate!”, “Lupt, rezist, sunt anti-comunist!”, “Jos Dictatura!”, “Libertate!” etc. Protestul s-a desfăşurat într-un mod paşnic.

Protestul tinerilor a fost susţinut de către liderii partidelor de opoziţie PLDM, AMN, PL şi MAE, precum şi de unii membri ai PD. În particular, Vlad Filat a declarat că PLDM nu recunoaşte rezultatul alegerilor şi anunţă organizarea unor ample acţiuni de protest, fără a menţiona data desfăşurării acestora. Liderul AMN, Serafim Urechean a declarat că acţiunile AMN vor fi coordonate cu PLDM şi PL. Iar Dorin Chirtoacă a afirmat ca el a permis acţiunea de protest şi a îndemnat participanţii să nu părăsească piaţa pînă la stabilirea dreptăţii.

Vizualizări: 931 | Adăugat de: BooBa | Rating: 3.0/5
Total comentarii : 6
08.07.2009

6. Ion (Maestro) [Material]
jurnaltv.md
jurnaltv.com


14.04.2009

5. Vasilache (Ilusha808) [Material]
oameni buni voi nici ideie nu aveti ce a fost acolo angry angry angry sa nu va uitatzi la moldova1 eutv nit n4 ca acolo arata doar ceia ce vor ei sa arate daca doriti sa aflati cu adevarat ce a fost uitativa aici http://analizemd.blogspot.com


12.04.2009

4. Ion (Maestro) [Material]
in PMAN totul se face pashnik!


12.04.2009

3. irina batku (Irina) [Material]
strelka in piata marii adunari nationale........


12.04.2009

2. Ion (Maestro) [Material]
revolutsie!!!


12.04.2009

1. Petru (PetruDinga) [Material]
mda....mare taraboi in tzara asta la prezent !!!


Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]