Acasă » 2010 » August » 17 » Tinerii de la Bravicea au discutat cu semenii lor din Germania despre modul sănătos de viaţă !
12:34
Tinerii de la Bravicea au discutat cu semenii lor din Germania despre modul sănătos de viaţă !
La data de 19 mai curent, în incinta Liceului Teoretic „Ştefan cel Mare” din s. Bravicea s-a desfăşurat o video-conferinţă cu tinerii din oraşul Buhl din Germania. Anul acesta aniversăm 20 de ani de înfrăţire între Călăraşi-Buhl, iar duplexul realizat miercuri la Bravicea este prima acţiune din suita care urmează în cinstea acestui eveniment.
De ambele părţi au fost în medie câte 10 tineri, cu vârsta între 15-16 ani, care au discutat prin intermediul Internetului. Ei au vorbit în engleză despre principalele probleme la tema „Tinerii pentru un mod sănătos de viaţă”. Cu toate că distanţa dintre cele două părţi este una imensă, problemele conturate s-au dovedit a fi asemănătoare, precum: fumatul precoce, drogurile etc. Discuţiile libere au favorizat o atmosferă degajată şi prietenoasă între tineri.
Tinerii de la Bravicea au discutat cu semenii lor din Germania despre modul sănătos de viaţăLa eveniment au luat parte şi vicepreşedintele Vasile Timofte, precum reprezentanţii DGÎTS Călăraşi – Elena Gonţa şi Ludmila Timofte

Subiectul „Tinerii pentru un mod mai sănătos de viaţă” este important şi necesar de discutat, de analizat cu tineri din alte ţări, deoarece tineretul se confruntă cu aceleaşi probleme: alcoolismul, fumatul, folosirea drogurilor, violenţa, sexul neprotejat, care duc la boli periculoase în rândul tinerilor ca SIDA, boli sexual-transmisibile, cancer, tuberculoză ş.a.
„Tinerii pentru un mod sănătos de viaţă”O mare parte din tineretul din ţara noastră înţelege că trebuie să găsească soluţii la aceste probleme, luptă pentru o schimbare a felului de a gândi şi trăi. Şi aceasta e posibil dacă tineretul va fi bine informat, va organiza raţional timpul, modul de a trăi.
Un grup de tineri din Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare” din s. Bravicea au avut ocazia să participe la o Conferinţă –Video (Duplex) cu un grup de tineri din Germania (or. Buhl)
Conferinţa a fost dedicată aniversării a XX-a a relaţiilor de rudenie între or. Călăraşi şi or.Buhl.
Această conferinţă e una din activităţile preconizate de către Comitetul de prietenie din Călăraşi condus de dna Gonţa Elena.
La această Conferinţă-Video au participat tineri din L/T „Ştefan cel Mare” din s. Bravicea profesori şi oficialităţi ale raionului Călăraşi şi ale s. Bravicea (Dl Vasile Timofte, vicepreşedinte al CR, responsabil de problemele sociale din raion. Elena Gonţa - preşedinte al Comitetului de prietenie, Irina Coşeru - responsabil de relaţiile cu Germania, Ludmila Timofte –coordonator al CLT din r-nul Călăraşi, Alexei Zatic – primarul s. Bravicea)
A fost o conferinţă bine organizată cu următoarea structură:
- motivarea subiectului;
- acţiuni concrete ale tinerilor din s. Bravicea şi ai celor din or. Buhl;
- alternative de oferire.
Discuţia a avut loc prin intermediul l.engleze, pe care o vorbesc bine elevii din Bravicea.
Tinerii din Bravicea au povestit celor din Buhl despre acţiunile petrecute de ei întru promovarea unui mod sănătos de viaţă ca:
- participarea CLT din s. Bravicea la implementarea diferitor proiecte pentru tineret, de la care elevii Liceului din Bravicea au avut doar de câştigat: un complex sportiv de vară, unde pot practica diferite tipuri de sport;
- peste 50 de flori exotice, care înfrumuseţează holurile clădirii liceului; câteva aparate foto(digitale) cu ajutorul cărora se promovează viaţa liceenilor şi a sătenilor; un post de radio local, care a făcut viaţa tinerilor din Bravicea mai informativă, mai relaxantă; echipamentul sportiv, pe care îl foloseşte echipa de turism a liceului, condusă de Viorel Godovaniuc, care au participat la nenumărate competiţii naţionale şi internaţionale obţinând peste 100 medalii şi trofee pentru locurile premiante; 2 săli de clasă echipate cu inventar special pentru antrenarea sănătăţii copiilor cu dizabilităţi din liceu şi încă alte multe mini-proiecte din implementarea cărora au beneficiat tinerii din s. Bravicea.
Din acţiunile concrete s-a mai menţionat participarea tinerilor în diferite cercuri pe interese ca: cercul „Pictură”, condus de Simion Rîşcovan. Membrii acestui cerc bucură ochii părinţilor, sătenilor, oaspeţilor. Tinerii pictori vin cu plăcere la aceste ore, creează şi nu pierd timpul: cercul de Dans, condus de Petru Rutcovschi întruneşte mulţi tineri. Participanţii acestui cerc sânt frumoşi, graţioşi, sănătoşi şi de asemenea nu pierd timpul în zadar. Cercul folcloric, condus de Vera Ionel. Membrii acestui cerc promovează obiceiurile şi tradiţiile satului, de asemenea petrec timpul interesant, învaţă multe lucruri despre trecutul neamului; brodează, meşteresc, vizitează locuri frumoase ale ţării noastre.”
O acţiune concretă în această direcţie este activitatea Grupului EEE (de la egal la egal), membrii căruia organizează în continuare seminare cu grupuri de elevi informându-i despre pericolul bolii SIDA, bolilor sexual-transmisibile, practicând această informaţie prin intermediul diferitor activităţi.
O parte din tinerii din Bravicea s-au bucurat de schimbul de experienţă de a petrece interesant timpul şi în alte ţări.
Recent un grup de tineri din Liceu s-au întors fericiţi de la Concursul Internaţional „Odiseea Cugetului”, care a avut loc în Belorusia; eleva din cl. 9-a Elena Zatic a avut ocazia (în urma participării la un concurs) să se odihnească într-o tabără de vară din Polonia; Cristina Suvac, cl. 11, a avut fericită şansă de a vizita Germania. Totul depinde de dorinţa tinerilor de a face aceste schimbări pozitive, de a fi participanţi activi în diferite acţiuni ale tineretului.
Tinerii din Liceul s. Bravicea au de oferit şi multe alternative pentru viitoarele generaţii de elevi, este doar nevoie de iniţiativă în continuare, de dorinţa de a trăi un mod sănătos de viaţă.
Tinerii din Germania (Buhl) au împărtăşit şi ei din experienţa de viaţă a lor, au propus ca acest tip de acţiuni de comunicare să mai fie organizate, să fie puse în discuţie şi alte activităţi ca: vizite în ţările Moldova, Germania, competiţii sportive, seminare de pregătire a tinerilor pentru a trăi un mod sănătos de viaţă.
Dragi tineri, sănătatea e în mâinile voastre! Faceţi tot posibilul să trăiţi sănătoşi!
Svetlana Rîşcovan,
directorul pentru educaţie,
profesoară de l.engleză
în L/T „Ştefan cel Mare”
s. Bravicea

„Tinerii pentru un mod sănătos de viaţă”
Duplexul Călăraşi Bühl, prin care elevii LT Bravicea s-au întîlnit în direct cu tinerii oraşului înrudit Bühl, a reuşit prin faptul că şi-a propus pentru abordare subiecte de interes comun pentru adolescenţii călărăşeni şi germani.
Este foarte sugestiv faptul că consemnarea a 20 de ani de înrudire a oraşului Bühl şi raionul Călăraşi a demarat printr-o acţiune a tinerilor, pentru că lor de fapt le revine perpetuarea şi dezvoltarea parteneriatului nostru comun.
(Gonţa Elena, preşedintele comitetului de prietenie)

În calitate de director al Liceului Teoretic „Ştefan cel Mare” mă străduiesc să susţin toate iniţiativele frumoase ale tinerilor şi propunerilor din exterior, care permit elevilor liceului să cunoască lucruri şi oameni noi, să acumuleze experienţă în relaţionare cu alte persoane, instituţii, culturi, mentalităţi.
Video-conferinţa desfăşurată la 19 mai cu tinerii din oraşul Buhl, Germania le-a dat prilejul să le vorbească semenilor germani despre realizările frumoase ale CLT Bravicea: implicarea în proiecte comunitare „Construcţia complexului sportiv”, „Amenajarea spaţiilor verzi”, „Reparaţia capitală a liceului”, „Crearea postului de radio”, „Bravicea în imagini”, ş.a.; activitatea fructuoasă în cadrul echipei de turism, cercului de pictură; clubului „De la egal la egal”, orelor opţionale de educaţie pentru sănătate, participarea la concursul republican şi apoi la cel internaţional „Odiseea cugetului”.
Sălile de calculatoare ale liceului înzestrate cu tehnică de calcul performantă au permis desfăşurarea calitativă a conferinţei şi oferă în continuare posibilităţi elevilor de a se forma, a-şi petrece timpul liber, a găsi noi căi de stabilire a relaţiilor cu semenii.
Elena Godovaniuc, director LT Bravicea

Conferinţa video desfăşurată la 19 mai anul curent a lăsat în urmă impresii plăcute şi de neuitat. Pentru noi liceenii din Bravicea a fost ceva deosebit să discutăm cu un grup de elevi de peste hotarele ţării şi, mai cu seamă, că e pentru prima oară când suntem implicaţi într-o astfel de acţiune. Deşi au existat unele probleme tehnice, conferinţa a avut un mers reuşit. Neînţelegerile dintre noi şi tinerii germanii din oraşul Buhl au fost depăşite datorită temei abordate „Tinerii pentru un mod sănătos de viaţa”. Tema fiind actuală a stârnit curiozitatea elevilor şi i-a îndemnat să fie activi. Mi-a plăcut că a fost o discuţie sinceră şi corectă. Şi noi, şi germanii nu am încercat să ascundem unele probleme ce sunt întâlnite frecvent în rândurile tinerilor, ca de exemplu: alcoolismul, fumatul, drogurile etc. La fel a fost bine că am avut posibilitatea să ne exprimăm liber opiniile, să adresăm întrebări şi să ne îmbunătăţim abilităţile de comunicare. Pentru mine personal participarea la această conferinţă în direct a fost o nouă experienţă, o lecţie ce mi-a deschis noi uşi. În urma acesteia am realizat că de fapt problemele tinerilor sunt comune, indiferent că locuiesc în Moldova sau în alt colţ al lumii. Soluţionarea lor trebuie să fie efectuată cât mai curând, fiindcă societatea suferă, degradează, ea rămâne fără viitor, fără acei care vor continua tradiţiile obiceiurile şi ne vor prelungi neamul. Rezolvarea acestor probleme va fi posibilă numai prin efort, voinţă şi lucru în echipă. Pentru a reuşi este necesar să ne unim forţele şi să luptăm cu toate aceste nelegiuiri ce lasă amprente neplăcute asupra educaţiei umane.
Irina Popa, cl.12, LT ”Ştefan cel Mare”

Am rămas profund impresionată de convorbirea online cu delegaţia din Germania din simplu motiv că am luat parte pentru prima dată la un astfel de eveniment. Am realizat că împreună cu cei de după ecran noi promovăm aceleaşi scopuri, valori, interese precum tendinţa către un mod sănătos de viaţa, evitarea produselor nocive, a riscurilor şi consecinţelor negative. Am întocmit un ansamblu de schimb de idei cu privire la adolescentul din ziua de azi şi de mâine. Am avea o mare plăcere să fim vizitaţi de elevii din Buhl şi să-i vizităm şi noi, pentru o colaborare mai strânsă şi mai de succes pentru că mulţi văd tinereţea, dragostea, frumuseţea vieţii prin ochii noştri. Atunci să fim noi mesagerii acestor idealuri.
Cristina Suvac, 17 ani, LT "Ştefan cel Mare”

„Tinerii pentru un mod sănătos de viaţă”Mă bucur foarte mult că am avut posibilitatea să particip la conferinţa video prin Skype cu un grup de elevi din oraşul german Bühl şi noi, elevii L/T „Ştefan cel Mare” Bravicea. A fost pentru prima dată când am participat la aşa o acţiune şi chiar mi-a plăcut mult pentru că subiectul de discuţii a fost unul foarte important şi interesant: „Un mod sănătos de viaţă”. Am discutat despre problemele cu care se confruntă tinerii şi care provoacă un mod nesănătos de trai, le-am povestit despre activităţile pe care noi le organizăm pentru a promova un mod sănătos de viaţă, i-am întrebat şi noi despre viaţa care o duc ei acolo ca să vedem diferenţa şi cred că a fost o discuţie interactivă.
Abia când ne încinsesem în replici era timpul să închidem conferinţa, de aceea eu cred că ar fi foarte bine să se mai organizeze astfel de legături pentru a face schimb de opinii şi experienţă şi mai ales că astfel avem posibilitatea să ne mai dezvoltăm engleza.
În urma acestei întâlniri virtuale am înţeles că pe măsură ce povesteşti altora despre ţara ta, tu singur înveţi mai multe despre ea şi o vezi prin ochii celor care o privesc dinafară.
Elena Zatic

Mă numesc Petru Dînga şi sunt elev în clasa XII-a „U”. În zilele noastre tot globul pământesc se întâlneşte cu o sumedenie de probleme care ţin de noi toţi. Conferinţa care a avut loc la Bravicea a fost o primă încercare de anul acesta de a discuta pe baza unor probleme cu colegii noştri din Germania. Cred că este un pas mare, deoarece doar prin corespondenţă şi prin înţelegere vom putea ajunge la un rezultat comun şi la o alegere mai bună. Aşa fel de activităţi ne ajută pe noi tinerii să ne dezvoltăm mai bine, să facem o paralelă între noi cei din Moldova şi cei din Germania şi ne oferă ocazia să facem schimb de experienţă şi de păreri. Am avut marea plăcere să le vorbesc colegilor mei din Germania despre activităţile sportive care au loc la noi în liceu, despre echipa de turism care are rezultate formidabile şi despre echipa de fotbal din s Bravicea. Acest Duplex ne ajută să ne expunem cu toţii părerea despre o oarecare problemă şi tot împreuna încercăm să găsim calea spre rezolvarea ei, sper că şi pe viitor vom avea posibilitatea să comunicăm cu colegii noştri din alte ţări să facem schimb de opinii, experienţă şi să dăm dovadă că doar prin comunicare şi prin bună înţelegere se poate de ajuns la un rezultat mult dorit.
Petru Dînga, clasa XII-a L/T „Ştefan cel Mare”, s. Bravicea

Ataşamente: Imagine 1
Vizualizări: 890 | Adăugat de: Irina | Tag-uri: sanatate, tineri, solutii, probleme | Rating: 5.0/3
Total comentarii : 3
06.10.2010

3. Petru (PetruDinga) [Material]
am aprticipat si eu la aceasta convorbire..a vost bine... dar desigur au existat si citeva defecte dar in rest totul a parcurs conform planului... bravo ...


01.09.2010

2. Irina (Irina) [Material]
si nu numa))


30.08.2010

1. Irina (Irina) [Material]
cand o sa inveti alfabetul complet)))


Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]