Acasă » 2010 » Iunie » 8 » REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ŞI DESFĂŞURARE A EXAMENELOR DE ABSOLVIRE A GIMNAZIULUI, anul şcolar 2009-2010
15:45
REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ŞI DESFĂŞURARE A EXAMENELOR DE ABSOLVIRE A GIMNAZIULUI, anul şcolar 2009-2010
1. Examenele de absolvire a gimnaziului au funcţia de certificare a nivelului de cunoştinţe şi competenţe de bază ale elevilor la finele acestei trepte de şcolaritate şi se organizează în temeiul Legii Învăţămîntului, articolеle 19, 50.
2. Examenele de absolvire a gimnaziului sînt obligatorii pentru fiecare absolvent al acestei trepte de şcolaritate.
3. Examenele de absolvire a gimnaziului se organizează în fiecare instituţie unde există absolvenţi ai acestei trepte de şcolaritate.
4. Admiterea la examene se face de către consiliul profesoral al şcolii, în baza rezultatelor obţinute de către elevi la disciplinele de examen.
5. Examenele sînt fără taxă, atît pentru absolvenţii instituţiilor de stat, cît şi pentru cei din învăţămîntul privat.
6. Programele de examen, subiectele de examen şi baremele de corectare se elaborează de către Agenţia de Evaluare și Examinare. Disciplinele de examen, termenele de organizare şi desfăşurare a examenelor de absolvire a gimnaziului se propun de către Agenţia de Evaluare și Examinare şi se aprobă de către Ministerul Educaţiei (în continuare Minister/Agenţie).
7. Deţinătorilor diplomelor de gradul I, II şi III la olimpiadele republicane, organizate de către Minister, deţinătorilor de medalii la olimpiadele internaţionale, delegaţi de către Minister în anul absolvirii, li se acordă, la disciplina respectivă, nota „10”. Candidaţii respectivi susţin însă celelalte examene.
8. Candidaţii, care în perioada examenelor de absolvire participă la olimpiade, competiţii şi festivaluri internaţionale, cu autorizarea Ministerului; cei care, din alte cauze motivate (accident, boală etc.) au lipsit de la examene, pot susţine examenul în sesiunea suplimentară.
9. În situaţii excepţionale, pentru candidaţii imobilizaţi la pat, Comisiile Raionale/Municipale de examene organizează susţinerea examenelor la locul imobilizării, simultan cu toţi candidaţii. Organizarea acestor examene se face cu aprobarea Comisiei Naţionale de examene, la cererea candidatului şi în baza unui document medical care să ateste imposibilitatea deplasării acestuia.
10. Pentru candidaţii cu instruire la domiciliu administraţia instituţiei de învăţămînt organizează, la cererea acestora, susţinerea la domiciliu a examenelor de absolvire a gimnaziului, simultan cu toţi candidaţii.
11. Candidaţii care au obţinut note nesatisfăcătoare la examene pot susţine examenul repetat în cadrul sesiunii repetate. Orarul desfăşurării examenelor din sesiunea repetată/suplimentară se stabileşte de către Minister.
12. Candidaţii care nu au fost admişi la examene de către Consiliul profesoral, din cauza notelor nesatisfăcătoare, precum şi cei, care nu au luat examenul repetat, au dreptul să le susţină în următorii 2 ani.
13. Absolvenţilor care au promovat examenele de absolvire a gimnaziului li se eliberează Certificatul de studii gimnaziale. Celor care nu au promovat examenele de absolvire li se eliberează, la cerere, o copie de pe Tabelul cu note din clasele a V-IX-a, validată prin ştampila instituţiei.
Vizualizări: 1283 | Adăugat de: Vic_Art | Rating: 3.7/3
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]