Acasă » 2012 » Decembrie » 9 » Pagini grele ale istoriei
17:13
Pagini grele ale istoriei
„Fă-ţi datoria oricând. Totdeauna va fi cineva care să te vadă: tu însuţi.”

Am ales afirmaţia lui Nicolae Iorga nu la întîmplare, ci pentru a vorbi de lucruri frumoase, făcute din inimă, fără a cerşi recunoştinţa cuiva, e mai mult o împlinire sufletească a unei idei realizate. Vorbesc despre nobila intenţie a doamnei director al Bibliotecii publice "George Munteanu” , profesoarei de istorie, d. Zatic Angela de a păstra memoria trează şi a aduce un semn de recunoştinţă celor care au suferit cumplit, au fost nedreptăţiţi şi reabilitaţi prea tîrziu - persoanele deportate, consătenii nostri. Am citit lista celor deportaţi (o găsiţi la http://bibliotecabravicea.wordpress.com) şi am rămas zguduită gîndindu-mă la soarta acestor oameni. Printre ei am găsit numele mătuşii mele, oamenilor cunoscuţi, al tatălui d. Suvac Elena.

Ştiam că d. Zatic de mult timp poartă în suflet dorinţa de a face ceva pentru păstrarea memoriei şi recunoştinţei pentru aceşti oameni şi a găsit sprijin în Partidul Liberal care oferă doritorilor ajutor pentru ridicarea unui monument. Scrisoarea adresată din initiativa d. Zatic Angela PL, Consiliului Local Bravicea (pentru a obţine teren pentru instalarea monumentului pe terenul Primăriei), a fost semnată de un grup de personae şi obţinînd terenul, Partidul Liberal a repartizat primăriei un monument. Administraţia Publică Locală a materializat ideea, găsind şi alţi oameni de bună credinţă, ca la data de 02.12.12 monumentul ridicat victemelor regimului communist să fie sfinţit şi să se facă o slujbă de pomenire celor care, spre regret, nu au ajuns pînă la acea zi.

Oaspeţii prezenţi la eveniment: D.Ghimpu Mihai, Hadîrcă Ion, Rău Ilie , Cosoi Petru ş.a. au vorbit despre aceste momente groaznice ale istoriei, condamnînd regimurile totalitare care se fac vinovete. Poezia recitată de scriitorul Ion Hadîrcă "Cetăţile albe” a transmis de fapt mesajul monumentului "am pătimit precum mai rar au pătimit popoare”. Dar cel mai realist tablou mi l-a prezentat fosta deportată Ursachi Eugenia, istorisirile căreia cred că ar fi bine să le audă elevii la orele de istorie, atunci cînd învaţă aceste pagini din istorie. Ascultînd- o imediat am văzut în faţă momente din zguduitorul roman "Ora 25”, din romanul "Tema de acasă” de Nicolae Dabija. Doar că cele auzite erau cu mult mai zguduitoare pentru că îmi vorbeau de oameni concreţi, de cei care mi-au fost dragi şi care au îndurat atîtea şi tocmai acum am înţeles că acea teamă care le-a fost implantată pînă la moarte îi făcea să spună în orice împrejurare "Las că-i bine” asemeni baciului druţian.

Am trait o duminică de suflet şi am încredere în bunul Dumnezeu ,care ştie cel mai bine să orînduiască lucrurile, că faptele bune vor continua.

Elena Godovaniuc




Vizualizări: 606 | Adăugat de: Inkpot | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]