Acasă » 2009 » Octombrie » 12 » În ultimele două decenii, rata natalităţii a scăzut de circa două ori în Moldova!!
17:01
În ultimele două decenii, rata natalităţii a scăzut de circa două ori în Moldova!!
Se înregistrează mari diferenţe ale ratei mortalităţii în mediile urban şi rural.

Un studiu al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) arată că în ultimii 18 ani rata natalităţii a scăzut aproape de două ori, de la 17,7 la sută - în 1990 la 10,9% - anul trecut.

Autorii studiului „Cartea Verde a Populaţiei Republicii Moldova" menţionează că indicele mortalităţii în 2008 a constituit 11,8%, depăşindu-l pe cel al natalităţii (10,9‰). Se înregistrează mari diferenţe ale ratei mortalităţii în mediile urban şi rural. Pe cauze de deces, întâietatea revine bolilor cardiovasculare, tendinţă care continuă să crească.

Familiile tinere preferă să nască doar un singur copil şi la o vârstă mai avansată. Analiza statistică din ultimul deceniu denotă că 68-70% din nou-născuţii vii revin mamelor din grupa de vârstă de 20-29 ani, menţionează autorii studiului citat.
Conform studiului, „dacă tendinţele în domeniul demografiei se vor menţine, atunci populaţia ţării ar putea să se micşoreze cu circa un milion de locuitori până în anul 2050, ajungând la 2.6 mln locuitori. Numărul populaţiei se va micşora cu ritmuri mai mari după anul 2026, anticipează experţii.

Studiul „Cartea Verde a Populaţiei Republicii Moldova" conţine o analiză amplă a situaţiei demografice pe parcursul a optsprezece ani, începând cu anul 1990 şi până în anul 2008.

Autorii „Cărţii Verzi a Populaţiei" sunt academicieni, doctori habilitaţi, doctori conferenţiari de la Academia de Ştiinţe şi Academia de Studii Economice din Moldova, care, pe parcursul elaborării studiului, au fost asistaţi de experţi internaţionali în domeniu.

Vizualizări: 566 | Adăugat de: Irina | Tag-uri: .. | Rating: 2.5/2
Total comentarii : 2
13.10.2009

2. Irina (Irina) [Material]
eu tot 3 vreu) biggrin


13.10.2009

1. Petru (PetruDinga) [Material]
eu o sa am 3 kopii cedca ii deajiuns statului smile smile smile


Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]