Acasă » 2011 » Septembrie » 12 » Prima decizie este cea corectă
19:53
Prima decizie este cea corectă
Ai incredere in instinctul tau atunci cand iei o decizie, variantele urmatoare pot fi gresite daca le iei in calcul. Cel putin asta incearca oamenii de stiinta sa ne convinga.


Conform unui studiu realizat la Universitatea Alberta din Canada, cercetatorii incearca sa ne convinga ca prima decizie pe care o luam in cazul unui scop propus este cea corecta.

Sarah Moore de la Universitatea Alberta si colegi de la Universitatile Duke si Cornell sustin ca sentimentele inconstiente despre influenta obiectelor din mediul inconjurator influenteaza scopul pe lunga durata.

Studiul lor arata cum subconstientul raspunde la scopul propus initial, dar si cum acesta continua sa influenteze deciziile ulterioare in ce priveste tinta dorita, si care au posibilitatea sa nu se transforme in succese.

"In ultimii ani, am identificat cateva idei ce apartin lui Sigmund Freud referitoare la subconstient si care, de fapt, erau corecte si cum multe din decizii si sentimente se bazau pe lucruri fata de care nu eram straini”, spune Moore.

Moore mai sustine sa ne arate ca atunci cand vine vorba de tinte propuse pe termene scurte, precum sa raspundem la nevoia de sete sau hrana, subconstientul va evalua obiectele si forma preferintelor bazandu-se pe acele lucruri care il vor ajuta pe individ sa isi atinga scopul.

Sarah ofera ca exemplu momentul in care iti este sete si cand o sticla cu apa sau cu racoritoare pare favorabil, in timp ce o ciocolata nu.

"Odata satisfacuta setea, nu vei mai evalua pozitiv apa, caci telul tau a fost atins”, spune Moore.

Cercetarile omului de stiinta s-au focusat pe tintele propuse pe termene lungi, precum sa obtii un corp cu forme frumoase sau sa investesti in educatia personala. Pentru


ambele tipuri de tinta, procesul este unul similar pe care subconstientul il identifica si raspunde pozitiv la obiectele care il vor ajuta sa il duca la indeplinire.

"Intr-un fel niciodata nu terminam aceste tinte, caci mereu continuam cu pasi noi. Este un ciclu: facem pasi marunti, invingem, ne bucuram de succes, si continuam sa ne simtim bine sa atingem asemenea tinte. Toate aceste procese ne ajuta sa mergem si mai departe, spre urmatorul scop”, mai spune Moore.

Ai incredere in decizia luata

Interesant mai este reactia subiectilor care au participat la studiu si care au esuat. Desi se asteptau sa reactioneze negativ sau sa isi exprime dezamagirea, echipa de cercetatori au ramas uimiti cand au vazut o atitudine neutra la participanti.

"Tu nu urasti obiectele care te conduc catre tinta, caci tinta in sine este importanta pentru tine. Subconstientul iti spune ca nu este momentul sa iti abandonezi scopul, chiar daca ai ratat. Mai bine iei o pauza”, spune Sarah.

"Suntem tentati sa nu urmam scopurile obiectelor din jur, ci mai degraba sa le schimbam cu alte tinte”, a mai adaugat Sarah.
Vizualizări: 533 | Adăugat de: Vic_Art | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]